Verhalen - Shantykoor ijgenweiss

Title
Ga naar de inhoud

Verhalen

Vind hier een overzicht van alle belevenissen van het koor: eigen verslagen en foto's, maar ook artikelen in de media.

Sevenum
16 en 17 maart 2019.

Sing Challenge: losgaan op de koorversie van Coldplay

Gisteren om 09:32 door Eric Seuren

hantykoor IJgenweiss zorgt ervoor dat de voetjes van de vloer gaan in Sevenum.Afbeelding: Laurens Eggen

Dik duizend zangers en zangeressen kwamen afgelopen weekeinde bijeen op De Schatberg in Sevenum voor de Sing Challenge. Een korenfestival waar het draait om de lol van samen zingen.

Vergelijk de Sing Challenge met een willekeurig popfestival en je ziet tig verschillen. Toch is er op één punt zeker geen onderscheid: het publiek gaat helemaal los. Het gebeurt gedurende de twee festivaldagen bij zowat elk optreden. Bij voorspelbare liedjes van The Mamas & the Papas of van Abba, maar ook bij koorversies van Coldplay-hits.

Voetjes

En zeer zeker bij het optreden van Shantykoor IJgenweiss uit Berkel en Rodenrijs. Tijdens de voorstelling van dik een half uur wordt er al snel ... enthousiast op het ritme mee geklapt en gedeind, maar, als het ritme wordt verhoogd, werkt het enthousiasme van het koor door op het publiek dat - eerlijk is eerlijk - wel een stukje grijzer is dan het gemiddelde Pinkpop-publiek. Voetjes gaan echter evengoed van de vloer en de handjes gaan de lucht in.

Verrast worden

An Hendriks (71) uit Weert is een van die enthousiaste bezoekers. Ze zingt naar eigen zeggen menig lied mee. „Elk koor heeft wel een paar van die meezingers”, vertelt de Weertse, die zelf ook jarenlang in een vrouwenkoor zong. „Een festival als dit zie je niet zo heel veel, maar ze zijn juist het leukst. Je wordt op allerlei manieren verrast. Door liedjes die je kent of juist niet kent. En door koren die zo mooi of enthousiast zingen.”

Liedjeskeuze

Daar is het volgens Hans Hoppzak van de Stichting Sing Challenge precies om te doen. „Laten zien dat zingen leuk is. Het maakt dan niet uit of je nu dat topkoor bent of zo nu en dan vals uit de bocht vliegt. Met toewijding, gezelligheid en zeker een goede liedjeskeuze compenseer je veel. We hopen met die variatie aan koren mensen te enthousiasmeren om zich ook bij een koor aan te sluiten.”

Meer dan vijftig

De Sing Challenge op recreatiepark De Schatberg is inmiddels een vaste waarde op het programma van menig koor. Het evenement zag tien jaar geleden het levenslicht om het tienjarig jubileum van Grubbenvorster shantykoor De Maashave op te luisteren. Hoppzak: „Toen moesten we koren nog vragen om gratis te komen optreden. Deze editie hebben zich er meer dan vijftig zelf bij ons aangemeld. Ook dat vind ik persoonlijk veelzeggend. Koren vinden het leuk om hier te komen.”

Nopjes

Dirigente Claudia van der Voet van koor De Hoolter Deerns haalt dat tijdens haar concert ook aan. Ze is zeer in haar nopjes met het feit dat het vrouwenkoor uit Holten, „het leukste koor uit de Salland-regio”, naar Sevenum mocht komen en wil haar visitekaartje afgeven. „Dan wil je de boel ook echt op z’n kop zetten.”
Shantykoor IJgenweiss uit Berkel en Rodenrijs brengt een tal van zeemansliederen ten gehore.
Terug naar de inhoud